< Tilbake

Norsk Oljemuseum Stavanger

Arkitekturkritikere har sagt at det neppe finnes noen bygning i Norge som så tydelig signaliserer sin funksjon som Norsk Oljemuseum. Museet ble åpnet av Hans Majestet Kong Harald i 1999. Bygget er i seg selv en utstillingsgjenstand. Arkitekturen er en scenografisk tolkning av det norske grunnfjellet, det åpne kystlandskapet og oljeinstallasjonene til havs. Museet er godt tilrettelagt med handikapparkeirng, toalett og god plass i fellesområder til utstillingene. Noen instllasjoner har stige/trapp, men det er vanskelig å unngå med så mange tekniske løsninger som skal vises. (som dykkerklokker)

Norsk Oljemuseum har en café med særpreg. bolgenogmoi.no/restauranter/stavanger/, som drives av en av Norges mest kjente kokker, Trond Moi, og en av landets beste vinkelnere, Toralf Bølgen. Caféen har en fantastisk beliggenhet. Mens gjestene nyter maten, kan de samtidig nyte utsikten mot havnebassenget i byen med Ryfylkefjorder og mektige fjell som bakteppe.

Ideen om å etablere et dedikert museum for oljevirksomheten i Stavanger oppsto allerede midt på 1970-tallet. Drivkreftene i dette arbeidet var sentrale personer fra det lokale oljemiljøet i samarbeid med Stavanger kommune. Stiftelsen Norsk Oljemuseum ble etablert i 1981. Etter mange års tålmodig arbeid lyktes det i 1996 å fullfinansiere prosjektet til en kostnad på 165 mill. kroner. Finansieringen var et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og sponsorer fra oljeindustrien. Byggearbeidene startet sommeren 1997.

<
>